BARF - recepty

KOKOŘICE -  bonbóny pre psíkov

Potrebujeme :

2 pl. lyžice kokosového oleja
1 pl. lyžicu arašidového masla
štipku škorice

 

Tekvicové koláčiky 

Potrebujeme :

2 vajíčka
2 pl. lyžice olivového oleja
1 pl. lyžicu medu
100 g špaldová múka
200 g Morský mix so zeleninou Dromy← klik 
250 g tekvice

Postup :

Tekvicu si rozmixujeme v mixéri na hrubo, alebo nastruháme. Do nastrúhanej tekvice pridáme ostatné ingrediencie, následne poriadne premiešame a necháme 20 minút odstáť. Na plech si dáme papier na pečenie, vyberieme si vhodnú formičku, my sme si vybrali formičku v tvare kosti, ktorá má 2 cm na výšku a cca 10 cm na dĺžku. Trúbu si rozohrejeme na 180°C a pečieme 20 až 30 min.

 74643652_264857434448269_2560959342132068352_n     73409370_792739701155279_8486938475923243008_n     74234626_2545926132111202_44163134365106176_n

 

Čedarové sušienky na plech

Potrebujeme :

1 vajíčko
50g čedaru (môže byť aj viac...)
150g vločiek
1 biely jogurt
sezamové semienko (cca 1 polievková lyžica)
1 polievková lyžica olivového oleja

Postup :

Rozmixujeme vločky (na múku) následne pridáme vajíčko a všetko ostatné (jogurt, čedar, olej, sezam). Všetko premiešame.
Pečieme na plechu, alebo vo formičkách pri teplote 180°C, 20 až 25 min.

 

 

 

Lúčný koník s tekvicou (mufin)

 bezlepkové

1 vajíčko
1 jabĺčko (vytlačiť šťavu)
80g varené tekvice
70g lúčných koníkov
1 polievková lyžica oleja (kokosový olej, olej z tresčej pečene , lososový )
1 lyžička sódy bikarbóny

Rozmixujeme koníkov na múku, následne pridáme vajíčko, nastrúhané jabĺčko, lyžicu oleja, varenú tekvicu, sódu a všetko premiešame. Pečieme vo formičkách pri teplote 180°C, 40 min.

 

 

Lúčný koník na jabloni:

 bezlepkové

Potrebujeme :

2 vajíčka
1 jabĺčko
50g lúčných koníkov
1 polievková lyžica oleja (kokosový olej, olej z tresčej pečene , lososový olej)

1 polievková lyžica semienok (chia, mix)

Rozmixujeme koníkov na múku, následne pridáme vajíčka, nastrúhané jabĺčko, lyžicu oleja, semienka a všetko premiešame. Pečieme na plechu, alebo vo formičkách pri teplote 180°C, 20 min.

 

 

Sardinkové sušienky na plech

Potrebujeme :

2 vajíčka
1 stredne veľkú na strúhanú mrkvu
1 hrsť vločiek
2 konzervy sardiniek vo vlastnej šťave

Postup :

Rozmixujeme vločky, rybičky, následne pridáme vajíčka a všetko premiešame. Pečieme na plechu, alebo vo formičkách pri teplote 180°C, 20 až 25 min.

Autorka : Andrea Vrbová, ďakujeme.

 

Gurmánske Jahňa

Potrebujeme :

0,5 kg jahňacieho mäsa
1 hrnček ryže
1ks na jemno nastrúhanej mrkve
1 malý biely jogurt
1 strúčik cesnaku
1 pl. lyžica borákový olej ← klik 
3 pl. lyžice ľanového semienka ← klik 
0,7 L vody

Postup :

Nakrájané jahňacie mäso vložíme do variacej vody a pridáme nastrúhaný strúčik cesnaku. Necháme prejsť varom, až sa zatiahnu všetky vlákna na mäse. Následne mäso vytiahneme a do vývaru vložíme ryžu. Ryžu uvaríme do mäkka, môže byť trošku rozvarená, necháme vychladnúť. Mäso a ryžu premiešame, pridáme nastrúhanú mrkvu, ľanové semienko a makový olej.. Na koniec primiešame biely jogurt.

 

V týchto horúcich letných dňoch žiadny psík neodolá......ZMRZLINA pre psíkov

Sladká ;-)

Potrebujeme :

1 veľké balenie bieleho jogurtu alebo kozieho mliečka
1 banán
2 polievkové lyžice makového oleja ← klik
1 lyžicu medu

Postup :

Rozpučíme banán a zmiešame ho s jogurtom, medom a olejom.
Hmotu, ktorá nám vznikne dáme do formičiek na ľad a necháme poriadne zmrznúť v mraziaku.

Mäsková ;-)

Potrebujeme :

200 ml vývar z mäsa 
150 g mleté mäso
1 väčšia mrkva
2 polievkové lyžice tekvicového oleja ← klik

Postup : 

Mrkvu nastrúhame na jemno a pridáme do vývaru s mäsom. Pridáme tekvicový olej, ktorý sa nám s vývarom zrejme nespojí, ale to nášmu chlpáčovi vôbec vadiť nebude. Takáto osviežujúca pochúťka ho skvelo osvieži.

 

Slávnostné koláčiky

Potrebujeme:
250 g  ovsených vločiek
3 ks banánov
150 g semienkového mixu  ← klik
1 vajíčko
1 plnotučný tvaroh

Postup:
Ovsené vločky zalejeme horúcou vodou cca 0,5 L a necháme cca 20 min odstáť, banány nakrájame na malé kúsky.  Po 20 minútach skontrolujeme vločky či sú dostatočné mäkké, pokiaľ nám ostala nadbytočná voda tak vločky pre cedíme a následne primiešame banány, semienkový mix a vajíčko, takto pripravené suroviny premiešame a vložíme do formičiek na pečenie. Pokiaľ sú formičky plechové je potrebné ich trošku vymazať olejom aby sa po upečení dali formičky lepšie vyklopiť. Pečieme pri teplote 190°C po dobu 20 minút.

Vrchná plnka:
Na vrchnú plnku použijeme tvaroh s na strúhaným ovocím podľa sezóny (banán, jablko, hruška, slivka, čučoriedka atď.) nezabúdame na to že ovocie musí byť bez jadierok alebo kôstky.

Rybí vývar

Potrebujeme:
1 kg rybie filé (treska, pangasius, tuniak)
1 polievková lyžica ľanového semienka ← klik
1 až dve polievkové lyžice sušenej petržlenovej vňate
1 polievková lyžica konopného oleja ← klik
1 polievková lyžica tresčieho oleja ← klik
1 čajová lyžica sušeného cesnaku
1 polievková lyžica morskej riasy ← klik
1 väčšia mrkva

Postup:
rybie filé, konopný olej a ľanové semienko dáme do 1,5 L vody a privedieme k varu. Varíme tak dlho pokiaľ sa nám polovica vody vyvarí. Následne pridáme cesnak, petržlenovú vňať, mrkvu, ktorú nastrúhame na jemno(môžeme použiť mixér) a morskú riasu, varíme ďalších 10 min. Na koniec pridáme olej s tresčej pečene.

Tip:
práve tejto rybí vývar je v hodný pri rekonvalescencií, alebo intolerancii k jedlu po rôznych liečbach, kedy psík môže mať nechuť k jedlu, alebo potrebuje nabrať nové sily.

Hydinové rizoto so zeleninou

Potrebujeme: 
2 väčšie mrkvy
1 ks strednej červenej repy
1 kg hydinové srdiečka
1 ľadový šalát
1 hrnček ryže
3 polievkové lyžice olivového oleja, alebo Ľanového Oleja ← klik
1 čajová lyžica čerstvo na sekanej mäty, alebo 2 čajové lyžice Digestiv ← klik

Postup:
srdiečka nakrájame podľa potreby aký je veľký psík. Očistenú mrkvu a červenú repu nastrúhame na drobno(môžeme použiť aj mixér). Ľadový šalát opláchneme studenou vodou a nakrájame na malé kúsky. Ryžu uvaríme, môže byť aj mierne rozvarená, následne necháme vychladnúť. Všetky suroviny spoločne zmiešame.

TIP:
pokiaľ psík odmieta papať, môžete rizoto prihriať trošku v trúbe. Pokrm je tak viac voňavý a psík ucíti lepšie vôňu jedla. Práve toto rizoto je vhodné pre psíkov, ktorý práve len začínajú so surovou stravou (barf).

Gurmánsky hovädzí biftek

Potrebujeme:
surové hovädzie mäso (podľa vlastného výberu) 0,5 kg
3 x žĺtok

jednu čajovú lyžičku sušeného alebo čerstvý majoránu
½ čajovej lyžičky medvedieho cesnaku

Postup:
mäso namelieme, alebo naškrabkáme nožom, pridáme žĺtky, bylinky. Ako prílohu môžeme dať Alfalfa fibre ← klik

Vykrajované sušienky – keksy pre psíkov

Potrebujeme:
½ hrnčeka vlažného kuracieho, alebo hovädzieho vývaru
1 polievková lyžica sušeného mlieka
1 polievková lyžica olivového, alebo Konopného Oleja   klik
1 vajce
1 hrnček celozrnnej múky
¾ hrnčeka vločiek
1 polievková lyžica byliniek od Dromy Vital - C 300g   ← klik
½ lyžičky sušených kvasníc

Postup:
zo surovín vypracujeme cesto a necháme v teple na kynúť. Pre spracovanie a na kynutie cesta môžeme použiť  aj domácu pekáreň. Následne s cesta vyvaľkáme asi  1 cm hrubú placku a za pomoci pohára vykrajujeme tvary, ktoré ukladáme na plech, kde sme si dali papier na pečenie. Vložíme do rozohriatej trúby a pečieme pri teplote 180°C, po dobu 15 min.

Tip:
pre spestrenie môžeme posypať troškou sušením medvedím cesnakom, cesnak v malom množstve je pre psíka prospešný a má blahodarne účinky nie len na črevnú flóru a tráviaci trakt, ale aj bojuje proti črevným parazitom.

Hafínky

Potrebujeme:  celozrnné ovsené vločky (1 hrnček), 1 vajce, banán a mrkvu (stredná veľkosť), lyžičku medu, lyžičku kokosového oleja, štipku jedlej sódy

Postup: vločky rozmixujeme na múku, pridáme roztlačený banán a na strúhanú mrkvu. Pridáme vajce, med, štipku sódy a rozohriaty kokosový olej, dobre vše zamiešame. Pečieme v trúbe na 180°C 15 minút. 

Pizza Salmone

Potrebujeme:  2 stredne veľké mrkvy, 1 petržlen, 1 vajce, losos, bylinky, semienkový mix ← klik

Postup: mrkvu a petržlen nastrúhame, dôležité je vytlačiť šťavu... pridáme vajce a dobre zamiešame. Pripravenú zmes môžeme vysypať na papier na pečenie do tvaru pizze. Pečieme v trúbe na 200°C 15 minút. Na upečené cesto pokladáme kúsky lososa, byliniek a semienok  a necháme piecť ďalších 10 minút. Pizzu necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Morka v semienkach

Potrebujeme: morčacie mäso (500 g), ryža (1 vrecko), semienkový mix ← klik 

 

Postup: morčacie mäso namelieme na jemno a dáme do misy. Uvaríme ryžu do mäkka. Mäso zmiešame s ryžou a semienkami. Pripravenú zmes môžeme podávať ihneď alebo môžeme vysypať na papier na pečenie, na plech a upečieme v trúbe na 200 °C na 15 minút. Po upečení nalámeme na menšie kúsky a použijeme ako skvelé pamlsky.

 

Kuriatkova bašta 

Potrebujeme: 500 g kuracích pŕs, 1 jablko, 1 banán, 1 hrsť ovsených vločiek, zeleninovú zmes ← klik 

Postup: kuracie prsia uvaríme v troche vody, úplne do mäkka. Kým sa mäsko varí, nastrúhame si jablko na jemno a rozpučíme banán. Do vzniknutej masy primiešame zeleninku. Keď sa nám mäso rozpadáva, necháme ho vychladnúť a do vzniknutého vývaru namočíme ovsené vločky. Mäso pomelieme alebo nakrájame na najmenšie kúsky, pridáme ovocno-zeleninovú zmes a vločky s vývarom. Všetko spolu pekne premiešame a môžeme podávať.

 

Sunarová kaša (prvý príkrm pre šteniatka)

Potrebujeme:

Šteňacie mliečko ← klik  a trošku detskej krupice

Postup: najprv si urobíme šteňací sunar podľa návodu...(do 200 ml horúcej vody - 14 x odmerku sunaru). Pripravený sunar prilejeme do menšieho hrnca. Pridáme trochu krupice, tak aby zmes nebola príliš zriedka, ani moc hustá. Na miernom ohni privedieme do varu. Keď začne kaša vrieť, odstavíme zo sporáku, prelejeme do menšej misky a za stáleho miešania chladíme. 

Keď už kaša nepáli, môžeme podať misku šteniatkam.

P.S. šteniatka sa zvyknú v kaši vyváľať celé :-)

 

Kravička, prasiatko a losos...

Potrebujeme: 300g mletého mäsa (1/2 hovädzie a 1/2 bravčové), malý kúsok lososa, 2 vajíčka, 1 lyžička oleja (kličkový, konopný), sušený mix byliniek, 1 na strúhaná mrkva

Postup: všetky suroviny premiešame v mise. Plech si vyložíme papierom na pečenie a cesto rozotrieme na 3 mm vrstvu. Pečte v zohriatej trúbe na 180 °C asi 35 minút. Až bude cesto studený, nakrájame ho na malé kocky...

 

Sušienky proti cestovným nevoľnostiam: 

Potrebujeme: 250g špaldovej múky, 60g sójovej múky, 1 lyžička sójovej múky, 1 lyžička mletého zázvoru, 1 lyžička anízu, 1 vajce, 3 lyžice medu, 2 lyžice olivového oleja, 200 ml kefíru, 2 cm zázvoru 

Postup:

Múky premiešame v mise s jedlou sódou, mletým zázvorom a anízom. Vajcia, med, olej a kefír rozšľaháme a prilejeme k suchým surovinám. Vypracujeme hladké cesto. Olúpaný zázvor pridáme do cesta a premiešame. Zmes vyváľajte a vykrajujte...

Sušienky poukladajte na plech a pečte ich v zohriatej trúbe na 180 °C asi 8 - 10 minút. Dobu poznáte podľa zlatej farby pamlskov. 

 

Karobové úle: 

Potrebujeme: 50 g ovsených vločiek, 100 g karobového prášku, 100 g strúhaného kokosu, 240 ml mlieka, 3 lyžice medu, 2 žĺtky, 20 piškótov

Postup:

Vločky rozmixujeme najemno. Pridáme karobový prášok, kokos a mlieko a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a uložíme do chladničky. Zo žĺtkov a zvyšného medu vyšľaháme hustú penu. 

Úle tvarujeme do formičiek ako sme zvyknutí. Hotové úle uložte do chladničky.

 

Mrkvové sušienky:

Potrebujeme4 stredne veľké mrkvy, 1 vajce, 4 lyžice vlažnej vody, 250 g celozrnnej múky, 3 lyžice Ostropestrcového oleja ← klik, ½ prášku do pečiva

Postup:

Rozšľahajte vajce s olejem a pridajte ostatné ingrediencie. Ak sa lepí cesto na ruky, prisypte ešte múku. Zmes vyváľajte a vykrajujte. S cestom sa dobre pracuje, keď si navlhčíte ruky.

Sušienky poukladajte na plech a pečte ich v rozohriatej trúbe na 175 °C asi 15 minút. Dobu poznáte podľa zlatej farby pamlskov.

Prajeme dobrú chuť

 

Tvarohové sušienky:

Potrebujeme : 1 tučný tvaroh, 6 lyžíc acidka, 6 lyžíc rozvareného ľanového semienka  ← klik  1 vajce, 3 až 4 hrnčeky ovsených vločiek

Postup :

Všetky ingrediencie spolu zmiešame až kým sa nevytvorí dostatočne hustá hmota na tvarovanie pamlskov.  Podľa potreby môžeme pridať viac ovsených vločiek alebo viac acidka. Sami uvidíte akú konzistenciu má cesto a ako sa vám s ním pracuje.  Môžeme tvarovať guličky alebo kôpky, fantázií sa medze nekladú. Pamlsky ukladáme na papier na pečenie na plech.

Pečieme pri 180 °C asi 15 minút.

Dobrú chuť !

 

Sladké pokušenie:

Bola nedeľa a my sme  dostali chúťky na nejakú dobrotku...

Na túto mlsku potrebujeme: jeden hrnček műsli, ovocie – čerstvé alebo mrazené, dve lyžice panenského oleja, dve lyžice medu, tri vajíčka, tvrdý tvaroh na strúhanie.

Müsli s orechami a srvátkou kúpiš tu ← klik 

Tento krát bez škrečka :D 

Oddeľte vaječný bielok od žĺtka. Bielok povarte asi minútku v mikrovlnnej trúbe. Műsli trosku povaríme vo vode na miernom ohni, aby zmäkli. Ešte teplé zmiešame s panenským olejom, pridáme ovocie a med, varený bielok a surový žltok. Podľa fantázie a chuti psíka môžeme pridať aj sezamové alebo ľanové semienko, bylinky ako je napríklad medovka alebo mäta. Nakoniec všetko posypeme plnotučným tvrdým tvarohom.  

Túto dobrotu môžete podávať aj 3 x do týždňa ako plnohodnotnú, rozumne vyváženú stravu.

 

Chutné domáce pamlsky:

Najprv musíme kúpiť tie najkvalitnejšie potraviny: 500 g kuracích pečienok, 1 veľkú mrkvičku , Čerstvý baby špenát, Ovsené vločky, 4 vajíčka     

Kuracie pečienky nakrájame na úplne malé kúsočky (alebo pomixujeme), zmiešame s nastrúhanou mrkvou, pokrájaným špenátom, ovsenými vločkami a vajíčkami. Vymiešame hmotu. Na plech dáme papier na pečenie, vysypeme hmotu na plech a pečieme v rúre približne 30 minút pri 180 stupňoch. 

Po upečení necháme vychladnúť a studené môžeme podávať.

Mrkvové vločky ← klik 

 

Huspeninka:

Huspenina z bravčových nožičiek a kožou je dobrý na kĺby a to ako pre psov, tak pre ľudí.

Do 5-litrového tlakového hrnca dajte 5-6 bravčových nožičiek (môžete dať aj koža) a zalejte vodou. Pozor, hrniec nesmie byť veľmi plný, aby vám to z neho "nevypěnilo"! A varte a varte ...

tak hodinu, pokojne aj dve, až sa nožičky rozpadnú. Môžete samozrejme variť aj v normálnom hrnci, len počítajte s dlhšou dobou varenia.

Potom všetko vyklopte, nechajte schladit a až keď sa nespálite, kosti oberte. Odporúčam nenechať vychladnúť úplne, pretože potom už to všetko strašne lepí: o).

Kostičky vyhoďte. Psíkovi je rozhodne nedávajte!

Teraz to všetko aj s vodou v ktorej sa to varilo postupne rozmixujte v mixéri. Ak je vývaru málo, môžete priliať čistej vody. Nalejte do misky alebo inej vhodnej nádoby.

Nechajte v chlade do druhého dňa stuhnúť. Pretože by sa huspenina rýchlo skazila - vydrží cca 5 dní (potom už moc nevonia), nakrájajte, rozdeľte do vrecúšok a zamrazte. Takto vydrží dlhú dobu.


Banánové pusinky:

Budete potrebovať: 

1 banán
1 vajce,
1 hrnček ovsených vločiek,
lyžička medu

V miske zmiešajte všetky uvedené ingrediencie a poriadne zmes spojte. Plech si vyložíme papierom na pečenie a dávajte naň malé placky.

Nemali by byť príliš vysoké. Pečte na 175 °C asi 20 minút.

Srdcová záležitosť:

Budete potrebovať:

1 kg morčacích sŕdc
1 veľká mrkva
1 čínska kapusta
3 ks reďkoviek
olivový olej
bylinky

Srdce rozkrájame na polovičky, mrkvu očistíme a nastrúhame.

Kapustu a reďkovky nakrájame na veľmi drobné kúsky, prípadne rozmixujeme.

Všetko zmiešame dohromady a pokvapkáme kvapkou oleja a posypeme bylinkami (výborná je mäta a majorán)


Mäsové placky:

Budete potrebovať:

250 g mletého mäsa (mix bravčové a hovädzie),
1 vajce,
1 hrnček ovsených vločiek,
1 strúčik cesnaku (v tak malom množstve neškodí),
trochu majoránky.

V miske zmiešajte všetky uvedené ingrediencie a poriadne zmes spojte. Plech si vyložíme papierom na pečenie a dávajte naň malé placky.

Nemali by byť príliš vysoké. Pečte na 175 °C asi 20 minút. Po upečení môžete dobroty ešte nalámať na menšie kúsky.

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.